Resultaten onderzoek Meer dan Handig

Van 2011 tot en met 2013 hebben Hilje van der Horst en Maartje Hoogsteyns kwalitatief onderzoek gedaan naar de effecten van het dragen van hulpmiddelen als hoortoestellen, armprothesen en incontinentiemateriaal op het leven van mensen. Dit onderzoek is gesubsidieerd door ZonMw in samenwerking met Disability Studies in Nederland.

De resultaten van het onderzoek zijn op dit moment gepubliceerd in vier engelstalige artikelen:
– Hoogsteyns, Maartje, and Hilje van der Horst. “Wearing the arm (or not). Reconceptualising notions of in-and exclusion in Disability Studies.”Scandinavian Journal of Disability Research 15.1 (2013): 58-69.
– Van der Horst, Hilje, and Maartje Hoogsteyns. “Disability, family and technical aids: a study of how disabling/enabling experiences come about in hybrid family relations.” Disability & Society 29.5 (2014): 821-833.
– Hoogsteyns, Maartje, and Hilje van der Horst. “How to live with a taboo instead of ‘breaking it’. Alternative empowerment strategies of people with incontinence.” Health Sociology Review 24.1 (2015): 38-47.
– Pols, Jeannette, and Maartje Hoogsteyns. “Shaping the subject of incontinence. Relating experience to knowledge.” ALTER-European Journal of Disability Research/Revue Européenne de Recherche sur le Handicap(2015).

Daarnaast zijn de resultaten gepresenteerd in een Nederlandstalig rapport Meer dan Handig. Het rapport is hier te raadplegen.

Dit rapport vormt de basis voor het onderwijsmateriaal dat door Disability Studies in Nederland is ontwikkeld voor verschillende hogescholen. Het lespakket is geschikt voor tweede- of derdejaars studenten van verschillende HBO-opleidingen waarin studenten voorbereid worden op de rol van hulpmiddelen in het leven van mensen (bijvoorbeeld ergotherapie, logopedie, verpleegkunde, HRM, management in zorg).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s